Showing posts with label Roaring cats. Show all posts
Showing posts with label Roaring cats. Show all posts

Friday, 11 March 2016

leopard / Black Panther

leopard / Black Panther




                               

The leopard is one of the five "big cats" in the genus Panthera. It is a member of the family Felidae with a wide range in regions of sub-Saharan Africa, West Asia, the Middle East, South and Southeast Asia to Siberia.

Scientific name:  Panthera pardus
Status:   Near threatenedSpeed:  58 km/h (Running)
Type:  Mammal
Diet:  Carnivore
Lifespan:  12 – 17 years
Conservation status:  Near Threatened (Population decreasing)
Higher classification:  Roaring cats
Mass: Male:  31 kg (South Africa's coastal mountains population), Female: 23 – 27 kg (Somalia population)
Size:   Head and body, 4.25 to 6.25 ft (1.3 to 1.9 m); tail, 3.5 to 4.5 ft (1.1 to 1.4 m)
Bite force : PSI: 300-310


Leopards are graceful and powerful big cats closely related to lions, tigers, and jaguars. They live in sub-Saharan Africa, northeast Africa, Central Asia, India, and China. However, many of their populations are endangered, especially outside of Africa.



Hunting



The leopard is so strong and comfortable in trees that it often hauls its kills into the branches. By dragging the bodies of large animals aloft it hopes to keep them safe from scavengers such as hyenas. Leopards can also hunt from trees, where their spotted coats allow them to blend with the leaves until they spring with a deadly pounce. These nocturnal predators also stalk antelope, deer, and pigs by stealthy movements in the tall grass. When human settlements are present, leopards often attack dogs and, occasionally, people.

Leopards are strong swimmers and very much at home in the water, where they sometimes eat fish or crabs.



Breeding

Female leopards can give birth at any time of the year. They usually have two grayish cubs with barely visible spots. The mother hides her cubs and moves them from one safe location to the next until they are old enough to begin playing and learning to hunt. Cubs live with their mothers for about two years—otherwise, leopards are solitary animals.

Most leopards are light colored with distinctive dark spots that are called rosettes, because they resemble the shape of a rose. Black leopards, which appear to be almost solid in color because their spots are hard to distinguish, are commonly called black panthers


Facts about leopards

* Leopards are astoundingly strong. They are pound for pound the strongest of the big cats. They are able to climb trees, even when carrying heavy prey, and often choose to rest on tree branches during the day. One reason why leopards sometimes take their prey up in the trees is to ensure lions or hyenas can’t steal them.

* Leopards are renowned for their agility. They run up to 58km/h and can leap 6m horizontally and 3m vertically. They are also very strong swimmers. 

* The leopard is the most elusive and secretive of the large fields. They are extremely difficult to trace and locate in the wild.

* Leopards are predominantly solitary animals that have large territories. While male territories are larger than females and tend to overlap, individuals usually only tolerate intrusion into ranges for mating. They mark their ranges with urine and leave claw marks on trees to warn others to stay away.

* Like cats kept as companions, leopards will growl when angry and purr when content. They have various vocalisations such as a rasping cough which they perform to announce their presence to other leopards.

* Leopards tend to have two or three cubs per gestation. Mothers refrain from wandering their territories after giving birth until their young are capable to come with them. Cubs suckle for around 3 months and are kept hidden for about the first 8 weeks to protect them from predators.

* Leopards tend to have distinctive dark spots called rosettes, which create beautiful patterns against their otherwise light fur. Black leopards however have dark fur which makes it difficult to see the spots. They appear almost solid black and are often called black panthers.  

* During the National Geographic programme ‘Eye of the Leopard’, a wild leopard killed a baboon in order to feed herself. However upon noticing an infant baboon clinging to the dead baboon, the leopard amazingly carried the infant up to the safety of the tree to guard her from hyenas. She groomed and cuddled the baby throughout the night, caring for him/her as she would her own cub.


* Leopards have the widest range of habitats of all the big cats. This adaptability has allowed them to survive in various different geographic areas. Perhaps the most extreme example is the amazing snow leopard which lives in the Himalayas.

Throughout history, leopards have been depicted in artwork, mythology and folklore in numerous countries. They are also now commonly used as an emblem in sports in much of Africa.


1.) When female leopards are ready to mate they will mate with many of the dominate males near her territory. This takes away the risk of the cubs being killed by one of the rival dominate males because they will think that the cubs are theirs.

2.) When female leopards are ready to mate they will mate with many of the dominate males near her territory. This takes away the risk of the cubs being killed by one of the rival dominate males because they will think that the cubs are theirs.

3.) The cubs are also born without a clear coat of spots, the spots begin to develop after a few days.

4) A leopards spots are not solid and are called rosettes because of the particular pattern they form.

5) Leopard cubs will stay with their mothers for over two years, this is how they learn to hunt and survive on their own.

6) There are also black leopards which get confused with panthers, but panthers are completely black where as black leopards still have rosettes which can be seen from a certain angle.

7) Leopards sometimes hunt from trees, they are very opportunistic animals and will hunt any kind of prey they can find from small birds, lizards and mice to eagle chicks and impalas.

8) A leopards call is called ‘rasping’, it is a rough, deep call that announces their presence.

9) Pound for pound leopards are the strongest big cat. This means if all the big cats where the same size and weight, the leopard would be the strongest.

10) It is thought that when leopards are old and preparing to die they return to the place where they were born.

Wednesday, 9 March 2016

Lion

Lion




                   The lion is one of the five big cats in the genus Panthera and a member of the family Felidae. The commonly used term African lion collectively denotes the several subspecies found in Africa. For all of their roaring, growling, and ferociousness, lions are family animals and truly social in their own communities. They usually live in groups of 15 or more animals called prides. Prides can be as small as 3 or as big as 40 animals. In a pride, lions hunt prey, raise cubs, and defend their territory together. In prides the females do most of the hunting and cub rearing. Usually all the lionesses in the pride are related—mothers, daughters, grandmothers, and sisters. Many of the females in the pride give birth at about the same time. A cub may nurse from other females as well as its mother. Each pride generally will have no more than two adult males.


Common name: Lion
Scientific name: Panthera leo
Higher classification: Roaring cats
Conservation status: Vulnerable (Population decreasing)
Mass: Male: 190 kg (Adult), Female: 130 kg (Adult)
Height: Male: 1.2 m (Adult, At Shoulder), Female: 1.1 m (Adult, At Shoulder).

Bite force :  PSI: 691


Characteristics:

Weight: Males 150-250 kg and females 120-180 kg.

Length: Males 170-250 cm and females 140-175 cm.

Longevity: Free lions 15 and 20 years and captivity lions 20- 30 years.

Habitat: Savanna.

Population: The lions are disapearing. The most lions live in Africa and Asia, or in national parks and reserves. The best known are Etosha National Park (Namibia), Serengeti National Park (Tanzania) and the Kruger National Park (South Africa).

Feeding: Lions are carnivores. They need to hunt for food. Lions eat primarily herbivorous mammals such as zebras, gazelles, wild boar, wildebeest, giraffes, impalas, buffalo and deer, depends on the area where they live.

Reproduction: The gestation has 110 days. Lion cubs are born blind and can not see until a week passes. They weigh 1200-2100 grams.



Relationships:

Intraespecific:

Lions are very family. They live in groups from 3 to 40 animals.

An adult male is the leader and the rest are females and young puppies male descendants of the leader. In a herd all lionesses are mothers, daughters, grandmothers and sisters and the lionesses of other herbs are considered intrusive. The famale lionesses give birth to their pups at the same time (3-4 lioness) for help with raising children.

When the male cub gets older must leave the group and if the male becomes leader, it kills all the cubs of the pack to eliminate his predecessor and ensure that all puppies have their own genes.





                                                                                         The males lions in a herd defends the territory.

The lion is a calm animal that spends more than 20 hours a day resting. They are very social animals and showing affection. In addition to the ferocious roar and growl also they purr to communicate.

Interspecific:

Lions relationship with other animals is that they are predators.
The lionesses hunt and the males defend the territory.
Lionsses hunt at night or early morning. As the lion is not a very fast or stays very still waiting for its prey distracted or hiding in bushes to attack by surprise animal.

Depending on their prey lions kill biting, strangulation, or even with a kick.
Although females go hunting the male lion is always the first to eat and what he is left will be for the lionesses.




                                                                                                    The lion is endangered and they are inside the red list of the IUCN (International Union for Conservation of Nature). The reason is their habitat destruction, people are making their homes in areas of agriculture and livestock and are invading their territory, the hunting because the skin and flesh are valuable and humans kill them because they are afraid they kill their livestock or themselves.



Fun facts:

*Female lionesses hunt because the male lions can not hide their hair.

*A lion can be between 5-6 days without drinking.

*The roar of a lion can be heard at 8 km away.

*They eat 7 kilograms of meat per day for males and 5 females.

*They can run up to 58 kilometres per hour but are considered slow.

*In South Africa there is a type of white lion.



Other fun facts:

# Why the lion is the king of the jungle: In the Holy Bible the lion was the animal of kings and is a symbol of Christ. It becomes part of the attire of gentlemen. It is the most common animal in the banners and shields of knight of the Middle Ages.

# In the past many people thought that eating meat lion was more courageous.

# The lion has been represented in painting, literature and actualy in cinema the lion usually represents the courage and strength. For example the Cowardly Lion from The Wizard of Oz is convinced that is not brave and ask the magician that value.

# Disney Lion King was the first film in which no human does not appear.
Simba is a Swahili word of lion and its means king, strong, and aggressive.

Tiger

Tiger 







Scientific Name: Panthera tigris
Conservation status: Endangered (Population decreasing)
Higher classification: Roaring cats
Lifespan: 20 – 26 years (In captivity)
Speed: 49 – 65 km/h (Adult, In Short Bursts)
Mass: Male: 90 – 310 kg (Adult), Female: 65 – 170 kg (Adult) .


Bite force : Siberian tiger PSI: 950, Bengal Tiger PSI: 1,050

                 

The heaviest known Bengal was 388.7 kg (857 lbs).

                                                                                           The largest wild cat on earth, and the largest member of the Felidae (cat) family, is the tiger. Tigers are an Endangered species. In addition to having lost over 90% of their original habitat, they have been aggressively hunted and poached. The current population of tigers in the world is believed to be between 3,000 and 4,000. Tiger “farms” currently exist in Asia and Africa, where they are being bred for body parts.




Physical Appearance





Tigers are known for their black stripes. Their fur varies in color from white to golden. A white tiger is not an albino. Their white appearance is the result of a genetic variation – a recessive gene. White tigers are either pure or part Bengal tiger, and usually bred in zoos. It is rare to see a white tiger in the wild. They do not live as long as golden-colored tigers and many have crossed eyes.







Male Siberian tigers can grow up to 12 ft. long and weigh as much as 675 lbs. Female tigers are between 6.5 to 9 feet long and weigh between 140 to 370 lbs. A tiger’s tale is 2 and 3.6 ft. in length.



Range

Tigers could once be found throughout Asia. During the past 100 years, their numbers have plummeted from approximately 100,000 to less than 4,000. Within the past 15 to 20 years, their range has also decreased by over 40%. Many tigers live in the forest, but you can also find them in grasslands and places where there are hills and rocks. They are also excellent swimmers and like being near water. Tigers generally lead solitary lives in established territories, although they are also considered “social.”

The largest population of wild tigers is in India.



Hunting & Prey

Tigers have been seen hunting during the day and night. They prefer medium to large hoofed animals such as deer, boar and buffalo. They will also eat domestic livestock, and on occasion leopards, dogs, crocodiles and bears A tiger will also eat vegetation from time to time.


Reproduction

Males and females will typically mate from November to April. There are generally 2 to 3 cubs in a tiger litter, with a range of 1 to 6. Cubs will usually stay with their mother until they are 2 to 2 ½ years old. Tigers live between 20 and 26 years, both in captivity and in the wild.



Conservation Issues

The tiger has been hunted relentlessly for its skin and body parts. Most black marketers involved in the tiger parts trade are based in China. There are also “farms’ where the tigers are being bred for their parts. It is estimated that there are between 5,000 and 10,000 tigers currently living on these farms – more than the current wild tiger population.


Classification/taxonomy



Nine subspecies of tiger are recognized; however, three of them are extinct, according to the Integrated Taxonomic Information System (ITIS).

The taxonomy of tigers, according to ITIS, is:

Kingdom: Animalia
Subkingdom: Bilateria
Infrakingdom: Deuterostomia
Phylum: Chordata
Infraphylum: Gnathostomata
Superclass: Tetrapoda
Class: Mammalia
Subclass: Theria
Infraclass: Eutheria
Order: Carnivora
Suborder: Feliformia
Family: Felidae
Subfamily: Pantherinae
Genus & species: Panthera tigris


Subspecies:


Panthera tigris altaica (Siberian tiger, Amur tiger)
Panthera tigris amoyensis (South China tiger)
Panthera tigris balica (Bali tiger, Balinese tiger)
Panthera tigris corbetti (Corbett's tiger, Indochinese tiger, Indo-Chinese tiger)
Panthera tigris jacksoni (Malayan tiger)
Panthera tigris sondaica (Javan tiger)
Panthera tigris sumatrae (Sumatran tiger)
Panthera tigris tigris (Bengal tiger)
Panthera tigris virgata (Caspian tiger)



Three subspecies are now extinct:

Bali tiger (Panthera t. balica)
Javan tiger (Panthera t. sondaica)
Caspian tiger (Panthera t. virgata)


The Javan tiger was last recorded in the 1970s, the Caspian tiger was lost in the 1950s, and the Bali tiger became extinct in the 1930s, according to Panthera, a wild cat conservation organization.



Other facts



Tigers are fantastic swimmers. They can forge rivers and lakes that are 3.7 to 5 miles (6 to 8 km) wide, according to Woodland Park Zoo.

Lions and tigers are closely related. If you shaved them you wouldn't be able to tell them apart because their body structure is so similar, according to the Smithsonian National Zoo.

Their teeth can be very long, as well. Some tigers have teeth as long as 3 inches (7 cm).